Sanning eller sanning?

Energidrycker som innehåller koffeintaurinkolhydrater och vitaminer är framtagna i syfte att motverka trötthet i samband med mental eller fysisk ansträngning. Koffein verkar uppiggande och kolhydrater tillför kroppen energi. I Red Bull Energy Drink ingår kolhydrater i form av sukrosglukos och inositol. I Red Bull Energy Drink ingår det kolhydratliknande ämnet glukuronolakton.

Koffein: Koffein är känt för sin uppiggande effekt och sin förmåga att förbättra koncentrations- och reaktionsförmågan. Koffein finns i till exempel kaffete och Coca Cola. En burk Red Bull Energy Drink 250 ml innehåller 80 mg koffein vilket motsvarar en vanlig kopp bryggkaffe eller ca 600 ml Coca Cola. Red Bull Energy Drink rekommenderar inte energidryck för gravida, barn och personer känsliga för koffein.

Taurin: Taurin förekommer naturligt i kroppen, bland annat i våra muskler. En burk Red Bull Energy Drink 250 ml innehåller 1000 mg taurin. Taurinet i Red Bull Energy Drink är framställt på syntetisk väg.

Glukuronolakton: Glukuronolakton är ett ämne som finns naturligt i kroppen. En burk 250 ml Red Bull Energy Drink innehåller 600 mgglukuronolakton.

Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har man inte kunnat fastställa något samband mellan intag av de ämnen som ingår i energidrycker och några specifika hälsoeffekter.[3][4] Myndigheten har också rapporterat att ett begränsat intag av taurin och glukuronolakton i energidryck inte medför hälsorisker.[5] En viss oro finns dock för att konsumtion av energidrycker kan vara farligt, särskilt vid kroppsansträngning, i större mängder och i kombination med alkohol.[6][7][8]

Legal status[redigera]

Red Bull har varit förbjudet i FrankrikeDanmark och Norge[9] under åtskilliga år, men förbudet har upphävts och energidrycken har åter tillåtits i dessa länder. Det franska förbudet började 1996 på grund av oro för taurin, en substans som var förbjuden i flera andra länder. Detta innebar att drycken inte kunde säljas som den var i Frankrike. I stället togs ett annat recept fram som inte innehöll den ingrediensen. Förbudet ifrågasattes av Europakommissionen och upphävdes av Europadomstolen 2004,[9] innan franska livsmedelsverket släppte på förbudet 2008 efter att inte ha kunnat slutligt bevisa förekomsten av någon hälsorisk, taurinrelaterad eller inte.[10]

Jo men visst! Så är det väl alltid med droger, en del tål det, andra tål det inte. Det jag INTE kan förstå är varför man måste ge uppväxande barn sådana här drycker/maträtter/s k godsaker? Är vi vuxna eller är vi vuxna?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0