Som synes så har jag varit hos optiker idag..........

Mina glasögon fungerar inte efter operationen och nu var det dags att prova in nya. Då upptäcktes plötsligt att jag har en dold skelning! (aldrig hört talas om detta) och att det kan korrigeras via speciella prismaglasögon. Att det dessutom är ärftligt! Och det förklarar ju en del eftersom både min bror och två kusiner skelar synligt. I vilket fall som helst så har remiss gått till en specialistsjuksköterska som ska mäta mina ögon med speciella instrument innan man prova ut prismaglasögon. Uppenbart bestod jag av en massa dolda fel när jag föddes, men det är ju egentligen bara det dåliga immunförsvaret som jag lidit av så det vore synd att klaga!
 

Skelning

Skelning är ett tillstånd som minskar samarbetet mellan två ögon och orsakar besvär vid visuellt arbete framförallt på nära håll. Symptomen skelning kan vara ögonvärk, värk i pannan, dubbelseende, rinnande ögon, spänningar i käken, nackbesvär och diffusa rubbningar i synskärpan.

Skelning indelas i två huvudgrupper beroende på ögats avvikelse och felställning:

skelning1) Konstant skelning (manifest)
Skelningen syns i de flesta av fallen vid ögonkontakt. Patienter med manifest skelning använder ett öga i taget eller enbart det icke skelande öga. Den här typen av skelning upptäcks oftast tidigt av barnets föräldrar. Obehandlad manifest skelning kan orsaka permanent synnedsättning (amblyopi). För att undvika detta måste man starta behandlingen så tidigt som möjligt. I de flesta fall kan synskärpan räddas om patienten får rätt vård före 8 års ålder. Manifest skelning kallas även för "tropi" i den medicinska terminologin. 

2) Dold skelning (icke manifest)
Skelning som oftast inte syns och det är i de flesta fall svårt för patienten att själv upptäcka den. Den här typen av skelning orsakar inte permanent synnedsättning men ofta synbesvär och huvudvärk. Dolda skelningar upptäckts oftast när patienten söker hjälp hos optiker eller ögonläkare p.g.a. ögonsymptom. Dold skelning behandlas genom träning, speciella skelningsglasögon (prismaglas) och i vissa fall med operation av ögonmuskel. De flesta patienter med dold skelning blir besvärsfria med prismaglasögon. Dolda skelningar kallas för "fori" i den medicinska terminologin. 

Både manifest och dold skelning (tropi/fori) delas in i olika typer beroende på vilket håll man skelar. En patient som skelar inåt har en inåtskelning som benämns "eso" skelning, Esofori eller esotropi (dold eller manifest)

Patienter som skelar utåt har en utåtskelning som benämns "exo" skelning. Exofori eller exotropi (dold eller manifest). Slutligen så finns även höjdskelning det vill säga att patienten skelar uppåt eller nedåt.

Orsaker
Skelningen kan vara dels ärftlig (60% till 65% av fallen) eller förvärvad p.g.a. ögonsjukdomar eller tillstånd som gör att ögonen inte kan samarbeta med varandra. Kända orsaker till skelning är avvikelser i ögats muskulära anatomi eller fel på innervationen till en eller flera ögonmuskler. I vissa fall så hittar man inte någon orsak till skelningen.
Ibland debuterar skelningen till följd av andra sjukdomar i ögat eller kroppen i övrigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0