Idag Ă€r jag flitig 😊

Men det Ă€r för att jag lĂ€rt mig anvĂ€nda plattan bĂ„de att fota och att blogga. Nu ska ni fĂ„ se en underbar blomgrupp som vi fick pĂ„. ValborgsmĂ€ss av bĂ€sta vĂ€nnerna Kjell o Lilian. Sedan visar jag vĂ„r hĂ€rligt doftande flytande BarnĂ€ngens tvĂ„l 👍

(null)
(null)

Detta Ă€r totalt 3,5 liter flytande tvĂ„l , ekologisk, giftfri gjort av en enda BarnĂ€ngens barntvĂ„l + 3,8 l kokande vatten! Prövat och det funkar bra. Vi har fyllt de smĂ„ tvĂ„lpumparna vi hade, resten spar vi i de hĂ€r petflaskorna👍👍 det stĂ„r lĂ€nge!


Korvagubbar

PĂ„ stora Loppis Lyrestad har vi varit 😊 Mycket roligt👍 Hittade en jĂ€ttefin gunghĂ€st billigt ❀ Egon köpte en bra cirkelsĂ„g för en hundring. Sen Ă„t vi middag hemma med nĂ„gra Ă€lsklingar!  (null)
(null)
SĂ„ har vi sjĂ€lvklart skrattat och pratat som vanigt ❀ TvĂ„len blev jĂ€ttebra men vi mĂ„ste tigga ihop petflaskor eftersom vi aldrig dricker lĂ€sk sjĂ€lva😊👍

Redan den fjÀrde maj ????

 Hur fort har den hÀr vÄren gÄtt? Mestadels kyla och regn förstÄs. Och vi har ju Àven haft mycket snö för vi har ju tillbringat 16 dagar uppe i ArbrÄ. UmgÄtt med Àlskade barn, barnbarn o barnbarnsbarn :) Dessutom en tur till Sundsvall för att hÀlsa pÄ den Àlskade sonhustrun :) SÄ mycket snö som det var i Sundsvall den 14 april har jag aldrig sett i hela mitt liv och dÄ var ÀndÄ mer Àn hÀlften borta!
Jag berÀttar mer pö om pö. 
Just nu hÄller vi pÄ med mycket gammalmodigt. Vi tappar björksav!!! TvÄ av vÄra kÀra gÀster pÄ ValborgsmÀssoafton, Jean och Elisabeth, hade med sig en flaska hemtappad björksav frÄn Roskan och vi blev sÄ förtjusta i det sÄ nu har vi startat produktion :) Det kanske kommer bilder......... om jag kan lÀra mig lÀgga in frÄn mobilen......
SÄ gör vi flytande tvÄl.......

RÀdda vÀrlden hemifrÄn

 
AdTech Ad

 TyvÀrr sÄ fick jag med en helt ann

an blogg och det var inte meningen. Jag skulle bara visa receptet. Men ni fÄr lÀsa sÄ mycket ni orkar och sÄ ber jag den blogginnehavaren om ursÀkt, det var inte meningen att stjÀla!

 

 

Det Àr lÀtt att göra flytande tvÄl

 

Jag gör egen flytande tvÄl !!

Man köper en fast favorit-tvÄl som Àr ekologisk och bra för miljön. Sedan tar man och river hela tvÄlen till tvÄlflingor med hjÀlp av rivjÀrnet.

HÀll över tvÄlflingorna i en hink och hÀll pÄ 3.8 liter varmt vatten. Rör om tills alla tvÄlflingor Àr upplösta. LÄt stÄ orört i drygt 1 dygn.

 

Dag 2 tar du stavmixern och mixar tvÄlen ett tag sÄ geléklumparna som bildats försvinner. Sedan Àr det bara att hÀlla upp pÄ flaska. Jag brukar fylla upp tvÄlen pÄ petflaskor sÄ att jag sedan kan fylla pÄ tvÄlpumpen nÀr den börjar bli tom.

 
 
 

Av en enda fast tvÄl som kostar ca 5 kr.(i vanlig storlek) sÄ fÄr man ut drygt 3.5 liter flytande tvÄl. Skulle man köpa den mÀngden i flytande tvÄl i affÀren sÄ skulle det blir 7 st. plastförpackningar med flytande tvÄl. Gör man sin egen flytande tvÄl sÄ slipper man dra hem 7 plastförpackningar och en massa vatten. Det tackar miljön för !

3.5 liter flytande tvÄl rÀcker lÀnge och kan Àven vara en rolig present att ge bort !

Kram Maria

 

 

 

 

                         

Ointresserad av miljön och klimatförĂ€ndringen kan man ju fĂ„ vara, alla kan ju inte vara intresserade av samma saker, men jag har svĂ„rt att tro att man kan vara ointresserade av sina barns framtid (de flesta vuxna har ju barn eller planerar att skaffa). Ibland kan jag bara inte lĂ„ta bli att ”göra om och göra rĂ€tt”, dĂ€r i soprummet. Ja, jag gĂ„r ju inte sĂ„ lĂ„ngt som att öppna soppĂ„sarna, men mĂ„nga slĂ€nger plastburkar, petflaskor, ölburkar, tidningar löst i bingen för hushĂ„llssopor, TROTS att det bara Ă€r högst 1.5 m till rĂ€tt binge. OBEGRIPLIGT !!!

 

NÄgot annat man kan börja med Àr att rensa ut plast frÄn köket som teflonpannor, plastredskap som slevar, stekspade, decilitermÄtt och ersÀtta med nÄgot mer miljövÀnligt. NÄgot vi valt att ha kvar i plast Àr plastflaskan till kolsyreapparaten eftersom vi dricker vÀldigt mycket kolsyrat vatten. Vi kommer dessutom snart att byta ut den mot en ny plastflaska eftersom den Àr hÄllbar i 1 Är. Alternativet hade varit att köpa hem en massa kolsyrat vatten i petflaskor, jag vÄgar mig inte pÄ att rÀkna ut hur mÄnga petflaskor det skulle bli under 1 Är. Vill inte veta !!

 

Sedan kan man ju börja med att byta ut olika matvaror till ekologiska- och Fair trade varor. Det viktigaste som man kan börja med Àr att byta ut kaffet, bananer och vindruvor. DÀr har vi ruskigt mycket olika sorters besprutning av gifter redan innan de skördas men det besprutas Àven efterÄt med gifter sÄ att de ska hÄlla sig frÀscha tills de ligger i butiken. Det gÀller Àven svensk potatis sÄ har du möjlighet sÄ köp kravmÀrkt potatis.

I vÄr familj gör vi all mat frÄn grunden, inga hel eller halvfabrikat sÄ lÄngt det gÄr, vi köper dock krossade tomater och vita bönor i tomatsÄs i förpackning. Grönsaker och frukt efter sÀsong vilket blir billigast och miljövÀnligast.

Man har helt enkelt inte rÄd att byta ut och köpa nya saker, allt pÄ en gÄng, utan jag anser att man gör det eftersom. DÄ hinner hjÀrnan med ocksÄ. För det tar tid att stÀlla om ingrodda vanor sÄ att de nya vanorna blir just vanor. Mycket kan man hitta pÄ second hand butiker, loppisar, tradera och blocket, till en billig peng dessutom. Plastslevar, plastvispar och plaststekspade kan man byta ut mot trÀslevar, metallvisp och rostfri stekspade med trÀhandtag. PlastlÄdor för matförvaring -> glas eller rostfri lÄda, plastbunkar för bak -> PorslinskÄl eller rostfri skÄl, osv. osv.

 

I badrummet kan man börja med att köpa ekologiska, miljömÀrkta produkter allt eftersom det gamla tar slut.

HÀr i Sverige mÀrker vi inte av vattenbrist, men mÄnga andra lÀnder pÄ vÄr planet har inget alls. MÄnga tÀnker inte pÄ att det bara finns en viss mÀngd vatten pÄ jorden, och bara för vi har turen att bo dÀr det finns mycket av vattnet sÄ ger det inte oss nÄgon rÀttighet att slösa med det. Dessutom har vi lÀnder, Sverige inrÀknat,, dÀr det Àr sjÀlvklart med att vattnet kommer nÀr jag vrider pÄ kranen, Àven en benÀgenhet att förgifta vattnet med allehanda kemikalier som kommer av alla de produkter som vi anvÀnder. Kemikalier som reningsverken inte har kapacitet att ta hand om, utan kemikalierna har en enkelbiljett rakt ut i vÄra hav.

SÄ en av de första ÄtgÀrderna man kan göra Àr att inte slösa med vattnet, vare sig i duschen, i tvÀttmaskinen (tvÀtta endast full maskin och bara smutsiga klÀder, ej smutsigt = vÀdring), i diskmaskinen (diska endast full maskin och med halva doseringen, disken blir ren ÀndÄ).

NÀr det gÀller duschning sÄ behöver man bara duscha varannan dag, inte varje dag. TvÄl och vatten torkar ut huden och du behöver mer lotion. NÀr du duschar varannan dag sÄ rÀcker duschtvÄl, schampo mm. dubbelt sÄ lÀnge (pengar at tjÀna !!) och utslÀppen av kemikalier halveras pÄ ett Är. MÄnga stÄr pÄ morgonen och försöker vakna i duschen (tjatar pÄ min tonÄrsson med jÀmna mellanrum), men en dusch bör högst vara i 10 min., gÀrna mindre.

Börjar man med detta i badrummet har man kommit en bra bit pÄ vÀgen, tycker jag.

Kram Maria

 

 

 

VĂ€lkommen till min blogg !!

Publicerad 2013-10-19 16:37:00 i AllmÀnt,

HÀr pÄ bloggen kommer jag att skriva om hur jag och min familj försöker vara klimatsmarta, miljösmarta och smarta i största allmÀnhet dÄ det gÀller hur vi kan förbÀttra vÄrat sÀtt att leva och pÄverka jordens framtid.
Man kan inte förÀndra allt pÄ en gÄng, men man kan alltid förÀndra i portioner till det bÀttre. DÄ kÀnns det lÀttare att nÄ sina mÄl.
 
Helt novis Àr jag dock inte, utan har lÀst pÄ Karlstads Universitet:
*  Klimat i förÀndring   7.5 hp.
*  HÄllbar utveckling med fokus pÄ klimatförÀndringar   15 hp.
*  KlimatförÀndringar och samhÀllet   15 hp.
 
samt en kurs pÄ UmeÄ Universitet:
* 
 
Har dock mycket kvar att lÀra mig, tror nog att man aldrig blir riktigt fullÀrd heller och tur Àr det.
Vad gör vi dÄ redan nu i vÄr familj:
 
*  Vi köper i stort sett alla klÀder, möbler, köksporslin, inredningsdetaljer (som gardiner, dukar, prydnadssaker) frÄn second handbutiker.
*  Vi sopsorterar metall, glas, tidningar, plast, matavfall, papper, papperskartonger mm.
*  Vi anvÀnder alltid lÄgenergilampor
*  Vi bakar allt bröd, bullar och kakor
*  Vi anvÀnder endast sÄpa nÀr vi stÀdar, maskindiskmedel- SÄklart, handdiskmedel Yes
*  Vi torkar vÄr tvÀtt inomhus eller ute pÄ altanen nÀr vÀdret tillÄter.
*  Vi handlar klÀder pÄ second handbutiker, tradera, blocket eller loppisar.
*  Vi handlar möbler och annat husgerÄd pÄ second hand, tradera, blocket eller loppisar.
*  Vi anvÀnder bilen sÄ lite som möjligt, kanske 2- 3 gÄnger i veckan.
*  Vi försöker slÀcka lampor i de rum vi inte vistas i.
*  Vi försöker vara sparsamma med vatten.
*  Vi har elavtal med 100% vattenkraft.
*  Vi mÄnadshandlar mat och kompletterar ibland med nÄgon fÀrsk grönsak, annars har vi frysta grönsaker i frysen.
*  Vi anvÀnder 5 literspÄsar flera gÄnger genom att diska ur dem.
Ja, det var lite av vad vi gör för miljön,mer kommer i bloggen och för ordningensskull kommer det Àven lite fakta om vad som sker med vÄr planet.
 
 
 

Om

Min profilbild

Lite om mig !!

Jag som driver denna blogg heter Maria Jonsson Bor med min man och tvĂ„ tonĂ„rsbarn, R och E i en stad vid VĂ€sterbottens kust. Är nĂ€rmare 50 Ă€n 40 Ă„r. I vĂ„r familj försöker vi tĂ€nka miljömedvetet och klimatsmart sĂ„ gott det gĂ„r och det Ă€r just det den hĂ€r bloggen handlar om. Du kan lĂ€sa om hur vi vĂ€ljer att leva, du fĂ„r Ă€ven tips och fakta, dĂ„ och dĂ„. Glöm inte att du gĂ€rna fĂ„r lĂ€mna en kommentar pĂ„ det du lĂ€st. Alltid kul med kommentarer !!

 

Senaste inlÀggen

Kategorier

Arkiv

 •  

   
   
   

  Av en enda fast tvÄl som kostar ca 5 kr.(i vanlig storlek) sÄ fÄr man ut drygt 3.5 liter flytande tvÄl. Skulle man köpa den mÀngden i flytande tvÄl i affÀren sÄ skulle det blir 7 st. plastförpackningar med flytande tvÄl. Gör man sin egen flytande tvÄl sÄ slipper man dra hem 7 plastförpackningar och en massa vatten. Det tackar miljön för !

  3.5 liter flytande tvÄl rÀcker lÀnge och kan Àven vara en rolig present att ge bort !

  Kram Maria

   

  Man kan alltid börja med nÄgot

  Publicerad 2013-10-21 12:25:22 i AllmÀnt,

  Var börjar man nÀr man vill förÀndra hemma till ett mera miljövÀnligt hem, undrar nog mÄnga. Allt kan ju inte göras pÄ en gÄng liksom.

   

  Ja, det gör man ju som man vill. MÄnga börjar i köket (vilket Àven vi gjorde) med att börja sopsortera. Sopsorterat har sÀkert mÄnga gjort lÄng tid redan, men jag mÄste tyvÀrr sÀga att lÄngt ifrÄn alla gör det.

  Vi bor i ett bostadsrĂ€ttsradhus och dĂ€r har vi ett gemensamt soprum dĂ€r det finns stora bingar för tidningar, metall, kartonger, fĂ€rgat glas, ofĂ€rgat glas, hĂ„rdplast, matavfall och vanliga hushĂ„llssopor. PĂ„ vĂ€ggarna sitter mindre bingar för lampor, batterier och mindre elektronik. Det sitter Ă€ven inplastade lappar som beskriver i vilken binge du ska kasta olika saker. Dessutom har vi en fiffig hatthylla dĂ€r man kan lĂ€gga/stĂ€lla sĂ„dant man inte vill ha kvar, men inte vet i vilken binge man ska lĂ€gga det. Men vissa hushĂ„ll slĂ€nger allt i hushĂ„llssoporna ÄNDÅ !!! Jag vet att de flesta vuxna i Sverige idag kan lĂ€sa innantill, sĂ„ min slutsats Ă€r att man Ă€r lat och ointresserad av sina barns framtid.                              

  Ointresserad av miljön och klimatförĂ€ndringen kan man ju fĂ„ vara, alla kan ju inte vara intresserade av samma saker, men jag har svĂ„rt att tro att man kan vara ointresserade av sina barns framtid (de flesta vuxna har ju barn eller planerar att skaffa). Ibland kan jag bara inte lĂ„ta bli att ”göra om och göra rĂ€tt”, dĂ€r i soprummet. Ja, jag gĂ„r ju inte sĂ„ lĂ„ngt som att öppna soppĂ„sarna, men mĂ„nga slĂ€nger plastburkar, petflaskor, ölburkar, tidningar löst i bingen för hushĂ„llssopor, TROTS att det bara Ă€r högst 1.5 m till rĂ€tt binge. OBEGRIPLIGT !!!

   

  NÄgot annat man kan börja med Àr att rensa ut plast frÄn köket som teflonpannor, plastredskap som slevar, stekspade, decilitermÄtt och ersÀtta med nÄgot mer miljövÀnligt. NÄgot vi valt att ha kvar i plast Àr plastflaskan till kolsyreapparaten eftersom vi dricker vÀldigt mycket kolsyrat vatten. Vi kommer dessutom snart att byta ut den mot en ny plastflaska eftersom den Àr hÄllbar i 1 Är. Alternativet hade varit att köpa hem en massa kolsyrat vatten i petflaskor, jag vÄgar mig inte pÄ att rÀkna ut hur mÄnga petflaskor det skulle bli under 1 Är. Vill inte veta !!

   

  Sedan kan man ju börja med att byta ut olika matvaror till ekologiska- och Fair trade varor. Det viktigaste som man kan börja med Àr att byta ut kaffet, bananer och vindruvor. DÀr har vi ruskigt mycket olika sorters besprutning av gifter redan innan de skördas men det besprutas Àven efterÄt med gifter sÄ att de ska hÄlla sig frÀscha tills de ligger i butiken. Det gÀller Àven svensk potatis sÄ har du möjlighet sÄ köp kravmÀrkt potatis.

  I vÄr familj gör vi all mat frÄn grunden, inga hel eller halvfabrikat sÄ lÄngt det gÄr, vi köper dock krossade tomater och vita bönor i tomatsÄs i förpackning. Grönsaker och frukt efter sÀsong vilket blir billigast och miljövÀnligast.

  Man har helt enkelt inte rÄd att byta ut och köpa nya saker, allt pÄ en gÄng, utan jag anser att man gör det eftersom. DÄ hinner hjÀrnan med ocksÄ. För det tar tid att stÀlla om ingrodda vanor sÄ att de nya vanorna blir just vanor. Mycket kan man hitta pÄ second hand butiker, loppisar, tradera och blocket, till en billig peng dessutom. Plastslevar, plastvispar och plaststekspade kan man byta ut mot trÀslevar, metallvisp och rostfri stekspade med trÀhandtag. PlastlÄdor för matförvaring -> glas eller rostfri lÄda, plastbunkar för bak -> PorslinskÄl eller rostfri skÄl, osv. osv.

   

  I badrummet kan man börja med att köpa ekologiska, miljömÀrkta produkter allt eftersom det gamla tar slut.

  HÀr i Sverige mÀrker vi inte av vattenbrist, men mÄnga andra lÀnder pÄ vÄr planet har inget alls. MÄnga tÀnker inte pÄ att det bara finns en viss mÀngd vatten pÄ jorden, och bara för vi har turen att bo dÀr det finns mycket av vattnet sÄ ger det inte oss nÄgon rÀttighet att slösa med det. Dessutom har vi lÀnder, Sverige inrÀknat,, dÀr det Àr sjÀlvklart med att vattnet kommer nÀr jag vrider pÄ kranen, Àven en benÀgenhet att förgifta vattnet med allehanda kemikalier som kommer av alla de produkter som vi anvÀnder. Kemikalier som reningsverken inte har kapacitet att ta hand om, utan kemikalierna har en enkelbiljett rakt ut i vÄra hav.

  SÄ en av de första ÄtgÀrderna man kan göra Àr att inte slösa med vattnet, vare sig i duschen, i tvÀttmaskinen (tvÀtta endast full maskin och bara smutsiga klÀder, ej smutsigt = vÀdring), i diskmaskinen (diska endast full maskin och med halva doseringen, disken blir ren ÀndÄ).

  NÀr det gÀller duschning sÄ behöver man bara duscha varannan dag, inte varje dag. TvÄl och vatten torkar ut huden och du behöver mer lotion. NÀr du duschar varannan dag sÄ rÀcker duschtvÄl, schampo mm. dubbelt sÄ lÀnge (pengar at tjÀna !!) och utslÀppen av kemikalier halveras pÄ ett Är. MÄnga stÄr pÄ morgonen och försöker vakna i duschen (tjatar pÄ min tonÄrsson med jÀmna mellanrum), men en dusch bör högst vara i 10 min., gÀrna mindre.

  Börjar man med detta i badrummet har man kommit en bra bit pÄ vÀgen, tycker jag.

  Kram Maria

   

   

   

  VĂ€lkommen till min blogg !!

  Publicerad 2013-10-19 16:37:00 i AllmÀnt,

  HÀr pÄ bloggen kommer jag att skriva om hur jag och min familj försöker vara klimatsmarta, miljösmarta och smarta i största allmÀnhet dÄ det gÀller hur vi kan förbÀttra vÄrat sÀtt att leva och pÄverka jordens framtid.
  Man kan inte förÀndra allt pÄ en gÄng, men man kan alltid förÀndra i portioner till det bÀttre. DÄ kÀnns det lÀttare att nÄ sina mÄl.
   
  Helt novis Àr jag dock inte, utan har lÀst pÄ Karlstads Universitet:
  *  Klimat i förÀndring   7.5 hp.
  *  HÄllbar utveckling med fokus pÄ klimatförÀndringar   15 hp.
  *  KlimatförÀndringar och samhÀllet   15 hp.
   
  samt en kurs pÄ UmeÄ Universitet:
  * 
   
  Har dock mycket kvar att lÀra mig, tror nog att man aldrig blir riktigt fullÀrd heller och tur Àr det.
  Vad gör vi dÄ redan nu i vÄr familj:
   
  *  Vi köper i stort sett alla klÀder, möbler, köksporslin, inredningsdetaljer (som gardiner, dukar, prydnadssaker) frÄn second handbutiker.
  *  Vi sopsorterar metall, glas, tidningar, plast, matavfall, papper, papperskartonger mm.
  *  Vi anvÀnder alltid lÄgenergilampor
  *  Vi bakar allt bröd, bullar och kakor
  *  Vi anvÀnder endast sÄpa nÀr vi stÀdar, maskindiskmedel- SÄklart, handdiskmedel Yes
  *  Vi torkar vÄr tvÀtt inomhus eller ute pÄ altanen nÀr vÀdret tillÄter.
  *  Vi handlar klÀder pÄ second handbutiker, tradera, blocket eller loppisar.
  *  Vi handlar möbler och annat husgerÄd pÄ second hand, tradera, blocket eller loppisar.
  *  Vi anvÀnder bilen sÄ lite som möjligt, kanske 2- 3 gÄnger i veckan.
  *  Vi försöker slÀcka lampor i de rum vi inte vistas i.
  *  Vi försöker vara sparsamma med vatten.
  *  Vi har elavtal med 100% vattenkraft.
  *  Vi mÄnadshandlar mat och kompletterar ibland med nÄgon fÀrsk grönsak, annars har vi frysta grönsaker i frysen.
  *  Vi anvÀnder 5 literspÄsar flera gÄnger genom att diska ur dem.
  Ja, det var lite av vad vi gör för miljön,mer kommer i bloggen och för ordningensskull kommer det Àven lite fakta om vad som sker med vÄr planet.
   
   
   

  Om

  Min profilbild

  Lite om mig !!

  Jag som driver denna blogg heter Maria Jonsson Bor med min man och tvĂ„ tonĂ„rsbarn, R och E i en stad vid VĂ€sterbottens kust. Är nĂ€rmare 50 Ă€n 40 Ă„r. I vĂ„r familj försöker vi tĂ€nka miljömedvetet och klimatsmart sĂ„ gott det gĂ„r och det Ă€r just det den hĂ€r bloggen handlar om. Du kan lĂ€sa om hur vi vĂ€ljer att leva, du fĂ„r Ă€ven tips och fakta, dĂ„ och dĂ„. Glöm inte att du gĂ€rna fĂ„r lĂ€mna en kommentar pĂ„ det du lĂ€st. Alltid kul med kommentarer !!

   

  Senaste inlÀggen

  Kategorier

  Arkiv

  LĂ€nkar

  Prenumerera och dela

   
   
 • Maria Wetterstrand
 • Miljöaktuellt


 
 

RSS 2.0