I natt kom vi hem från en helg i Nyköping

med mycket mys, god mat och allsköns trevligheter. Den lilla treåringen är så otroligt rolig att umgås med, man får nästan skratta ihjäl sig åt alla små funderingar och all tvärsäker logik :)
Här nedan publicerar jag nu ett kort som jag haft ett tag men väntat på det namn den här goe lilla krabatan skulle få. Men nu kan jag presentera Olle Nyström född 2 maj 2018, vägde över 4 kg men allt gick jättebra och gör enligt rapporterna fortfarande. Signes och Loves efterlängtade lillebror, så skönt att det gick bra!!! Jag längtar efter foton på de här alla familjemedlemmarna. Det ska förgylla vår stora fotovägg!
 
För övrigt så har sonen flyttat till Sundsvall och Rasmus ska flytta till Säter utanför Skövde så snart han jobbat klart sommarjobbet :) Sedan har vi alltså alla lämnat Töreboda för gott och jag kan inte påstå att jag saknar det så mycket. Våra vänner där har vi ju kvar i alla fall och Göta Kanal tog vi ju med oss ;)
 
 
Robin Nyströms foto.
 
Idag kan jag även gratulera min älskade Etta på hennes födelsedag. Det har gått några år sedan jag hade henne på armen första gången, men aldrig aldrig kommer jag att glömma den känslan! Det underbaraste jag varit med om då och den största kärlek jag någonsin känt! Att jag sedan fått flera efterföljare har verkligen inte gjort kärleken mindre, faktiskt nästan ännu större :) De är många och de är högt älskade allihop. Både dem jag fött och dem jag fått och självklart alla ljuvliga barn så kommit till världen i denna underbara familj.
 
Våran älskade Josefine fyllde år i lördags och fick nöja sig med en grattishälsning på nätet tills vi ses igen :) I morgon minns vi vår Daniel som skulle ha fyllt 37 år om han fått leva. Numera är sorgen utbytt mot ett vemod, men man kan aldrig låta bli att undra vem han skulle ha varit nu.........

Idag är jag flitig 😊

Men det är för att jag lärt mig använda plattan både att fota och att blogga. Nu ska ni få se en underbar blomgrupp som vi fick på. Valborgsmäss av bästa vännerna Kjell o Lilian. Sedan visar jag vår härligt doftande flytande Barnängens tvål 👍

(null)
(null)

Detta är totalt 3,5 liter flytande tvål , ekologisk, giftfri gjort av en enda Barnängens barntvål + 3,8 l kokande vatten! Prövat och det funkar bra. Vi har fyllt de små tvålpumparna vi hade, resten spar vi i de här petflaskorna👍👍 det står länge!


Korvagubbar

På stora Loppis Lyrestad har vi varit 😊 Mycket roligt👍 Hittade en jättefin gunghäst billigt ❤️ Egon köpte en bra cirkelsåg för en hundring. Sen åt vi middag hemma med några älsklingar!  (null)
(null)
Så har vi självklart skrattat och pratat som vanigt ❤️ Tvålen blev jättebra men vi måste tigga ihop petflaskor eftersom vi aldrig dricker läsk själva😊👍

Redan den fjärde maj ????

 Hur fort har den här våren gått? Mestadels kyla och regn förstås. Och vi har ju även haft mycket snö för vi har ju tillbringat 16 dagar uppe i Arbrå. Umgått med älskade barn, barnbarn o barnbarnsbarn :) Dessutom en tur till Sundsvall för att hälsa på den älskade sonhustrun :) Så mycket snö som det var i Sundsvall den 14 april har jag aldrig sett i hela mitt liv och då var ändå mer än hälften borta!
Jag berättar mer pö om pö. 
Just nu håller vi på med mycket gammalmodigt. Vi tappar björksav!!! Två av våra kära gäster på Valborgsmässoafton, Jean och Elisabeth, hade med sig en flaska hemtappad björksav från Roskan och vi blev så förtjusta i det så nu har vi startat produktion :) Det kanske kommer bilder......... om jag kan lära mig lägga in från mobilen......
Så gör vi flytande tvål.......

Rädda världen hemifrån

 
AdTech Ad

 Tyvärr så fick jag med en helt ann

an blogg och det var inte meningen. Jag skulle bara visa receptet. Men ni får läsa så mycket ni orkar och så ber jag den blogginnehavaren om ursäkt, det var inte meningen att stjäla!

 

 

Det är lätt att göra flytande tvål

 

Jag gör egen flytande tvål !!

Man köper en fast favorit-tvål som är ekologisk och bra för miljön. Sedan tar man och river hela tvålen till tvålflingor med hjälp av rivjärnet.

Häll över tvålflingorna i en hink och häll på 3.8 liter varmt vatten. Rör om tills alla tvålflingor är upplösta. Låt stå orört i drygt 1 dygn.

 

Dag 2 tar du stavmixern och mixar tvålen ett tag så geléklumparna som bildats försvinner. Sedan är det bara att hälla upp på flaska. Jag brukar fylla upp tvålen på petflaskor så att jag sedan kan fylla på tvålpumpen när den börjar bli tom.

 
 
 

Av en enda fast tvål som kostar ca 5 kr.(i vanlig storlek) så får man ut drygt 3.5 liter flytande tvål. Skulle man köpa den mängden i flytande tvål i affären så skulle det blir 7 st. plastförpackningar med flytande tvål. Gör man sin egen flytande tvål så slipper man dra hem 7 plastförpackningar och en massa vatten. Det tackar miljön för !

3.5 liter flytande tvål räcker länge och kan även vara en rolig present att ge bort !

Kram Maria

 

 

 

 

                         

Ointresserad av miljön och klimatförändringen kan man ju få vara, alla kan ju inte vara intresserade av samma saker, men jag har svårt att tro att man kan vara ointresserade av sina barns framtid (de flesta vuxna har ju barn eller planerar att skaffa). Ibland kan jag bara inte låta bli att ”göra om och göra rätt”, där i soprummet. Ja, jag går ju inte så långt som att öppna soppåsarna, men många slänger plastburkar, petflaskor, ölburkar, tidningar löst i bingen för hushållssopor, TROTS att det bara är högst 1.5 m till rätt binge. OBEGRIPLIGT !!!

 

Något annat man kan börja med är att rensa ut plast från köket som teflonpannor, plastredskap som slevar, stekspade, decilitermått och ersätta med något mer miljövänligt. Något vi valt att ha kvar i plast är plastflaskan till kolsyreapparaten eftersom vi dricker väldigt mycket kolsyrat vatten. Vi kommer dessutom snart att byta ut den mot en ny plastflaska eftersom den är hållbar i 1 år. Alternativet hade varit att köpa hem en massa kolsyrat vatten i petflaskor, jag vågar mig inte på att räkna ut hur många petflaskor det skulle bli under 1 år. Vill inte veta !!

 

Sedan kan man ju börja med att byta ut olika matvaror till ekologiska- och Fair trade varor. Det viktigaste som man kan börja med är att byta ut kaffet, bananer och vindruvor. Där har vi ruskigt mycket olika sorters besprutning av gifter redan innan de skördas men det besprutas även efteråt med gifter så att de ska hålla sig fräscha tills de ligger i butiken. Det gäller även svensk potatis så har du möjlighet så köp kravmärkt potatis.

I vår familj gör vi all mat från grunden, inga hel eller halvfabrikat så långt det går, vi köper dock krossade tomater och vita bönor i tomatsås i förpackning. Grönsaker och frukt efter säsong vilket blir billigast och miljövänligast.

Man har helt enkelt inte råd att byta ut och köpa nya saker, allt på en gång, utan jag anser att man gör det eftersom. Då hinner hjärnan med också. För det tar tid att ställa om ingrodda vanor så att de nya vanorna blir just vanor. Mycket kan man hitta på second hand butiker, loppisar, tradera och blocket, till en billig peng dessutom. Plastslevar, plastvispar och plaststekspade kan man byta ut mot träslevar, metallvisp och rostfri stekspade med trähandtag. Plastlådor för matförvaring -> glas eller rostfri låda, plastbunkar för bak -> Porslinskål eller rostfri skål, osv. osv.

 

I badrummet kan man börja med att köpa ekologiska, miljömärkta produkter allt eftersom det gamla tar slut.

Här i Sverige märker vi inte av vattenbrist, men många andra länder på vår planet har inget alls. Många tänker inte på att det bara finns en viss mängd vatten på jorden, och bara för vi har turen att bo där det finns mycket av vattnet så ger det inte oss någon rättighet att slösa med det. Dessutom har vi länder, Sverige inräknat,, där det är självklart med att vattnet kommer när jag vrider på kranen, även en benägenhet att förgifta vattnet med allehanda kemikalier som kommer av alla de produkter som vi använder. Kemikalier som reningsverken inte har kapacitet att ta hand om, utan kemikalierna har en enkelbiljett rakt ut i våra hav.

Så en av de första åtgärderna man kan göra är att inte slösa med vattnet, vare sig i duschen, i tvättmaskinen (tvätta endast full maskin och bara smutsiga kläder, ej smutsigt = vädring), i diskmaskinen (diska endast full maskin och med halva doseringen, disken blir ren ändå).

När det gäller duschning så behöver man bara duscha varannan dag, inte varje dag. Tvål och vatten torkar ut huden och du behöver mer lotion. När du duschar varannan dag så räcker duschtvål, schampo mm. dubbelt så länge (pengar at tjäna !!) och utsläppen av kemikalier halveras på ett år. Många står på morgonen och försöker vakna i duschen (tjatar på min tonårsson med jämna mellanrum), men en dusch bör högst vara i 10 min., gärna mindre.

Börjar man med detta i badrummet har man kommit en bra bit på vägen, tycker jag.

Kram Maria

 

 

 

Välkommen till min blogg !!

Publicerad 2013-10-19 16:37:00 i Allmänt,

Här på bloggen kommer jag att skriva om hur jag och min familj försöker vara klimatsmarta, miljösmarta och smarta i största allmänhet då det gäller hur vi kan förbättra vårat sätt att leva och påverka jordens framtid.
Man kan inte förändra allt på en gång, men man kan alltid förändra i portioner till det bättre. Då känns det lättare att nå sina mål.
 
Helt novis är jag dock inte, utan har läst på Karlstads Universitet:
*  Klimat i förändring   7.5 hp.
*  Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar   15 hp.
*  Klimatförändringar och samhället   15 hp.
 
samt en kurs på Umeå Universitet:
 
Har dock mycket kvar att lära mig, tror nog att man aldrig blir riktigt fullärd heller och tur är det.
Vad gör vi då redan nu i vår familj:
 
*  Vi köper i stort sett alla kläder, möbler, köksporslin, inredningsdetaljer (som gardiner, dukar, prydnadssaker) från second handbutiker.
*  Vi sopsorterar metall, glas, tidningar, plast, matavfall, papper, papperskartonger mm.
*  Vi använder alltid lågenergilampor
*  Vi bakar allt bröd, bullar och kakor
*  Vi använder endast såpa när vi städar, maskindiskmedel- Såklart, handdiskmedel Yes
*  Vi torkar vår tvätt inomhus eller ute på altanen när vädret tillåter.
*  Vi handlar kläder på second handbutiker, tradera, blocket eller loppisar.
*  Vi handlar möbler och annat husgeråd på second hand, tradera, blocket eller loppisar.
*  Vi använder bilen så lite som möjligt, kanske 2- 3 gånger i veckan.
*  Vi försöker släcka lampor i de rum vi inte vistas i.
*  Vi försöker vara sparsamma med vatten.
*  Vi har elavtal med 100% vattenkraft.
*  Vi månadshandlar mat och kompletterar ibland med någon färsk grönsak, annars har vi frysta grönsaker i frysen.
*  Vi använder 5 literspåsar flera gånger genom att diska ur dem.
Ja, det var lite av vad vi gör för miljön,mer kommer i bloggen och för ordningensskull kommer det även lite fakta om vad som sker med vår planet.
 
 
 

Om

Min profilbild

Lite om mig !!

Jag som driver denna blogg heter Maria Jonsson Bor med min man och två tonårsbarn, R och E i en stad vid Västerbottens kust. Är närmare 50 än 40 år. I vår familj försöker vi tänka miljömedvetet och klimatsmart så gott det går och det är just det den här bloggen handlar om. Du kan läsa om hur vi väljer att leva, du får även tips och fakta, då och då. Glöm inte att du gärna får lämna en kommentar på det du läst. Alltid kul med kommentarer !!

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

 •  

   
   
   

  Av en enda fast tvål som kostar ca 5 kr.(i vanlig storlek) så får man ut drygt 3.5 liter flytande tvål. Skulle man köpa den mängden i flytande tvål i affären så skulle det blir 7 st. plastförpackningar med flytande tvål. Gör man sin egen flytande tvål så slipper man dra hem 7 plastförpackningar och en massa vatten. Det tackar miljön för !

  3.5 liter flytande tvål räcker länge och kan även vara en rolig present att ge bort !

  Kram Maria

   

  Man kan alltid börja med något

  Publicerad 2013-10-21 12:25:22 i Allmänt,

  Var börjar man när man vill förändra hemma till ett mera miljövänligt hem, undrar nog många. Allt kan ju inte göras på en gång liksom.

   

  Ja, det gör man ju som man vill. Många börjar i köket (vilket även vi gjorde) med att börja sopsortera. Sopsorterat har säkert många gjort lång tid redan, men jag måste tyvärr säga att långt ifrån alla gör det.

  Vi bor i ett bostadsrättsradhus och där har vi ett gemensamt soprum där det finns stora bingar för tidningar, metall, kartonger, färgat glas, ofärgat glas, hårdplast, matavfall och vanliga hushållssopor. På väggarna sitter mindre bingar för lampor, batterier och mindre elektronik. Det sitter även inplastade lappar som beskriver i vilken binge du ska kasta olika saker. Dessutom har vi en fiffig hatthylla där man kan lägga/ställa sådant man inte vill ha kvar, men inte vet i vilken binge man ska lägga det. Men vissa hushåll slänger allt i hushållssoporna ÄNDÅ !!! Jag vet att de flesta vuxna i Sverige idag kan läsa innantill, så min slutsats är att man är lat och ointresserad av sina barns framtid.                              

  Ointresserad av miljön och klimatförändringen kan man ju få vara, alla kan ju inte vara intresserade av samma saker, men jag har svårt att tro att man kan vara ointresserade av sina barns framtid (de flesta vuxna har ju barn eller planerar att skaffa). Ibland kan jag bara inte låta bli att ”göra om och göra rätt”, där i soprummet. Ja, jag går ju inte så långt som att öppna soppåsarna, men många slänger plastburkar, petflaskor, ölburkar, tidningar löst i bingen för hushållssopor, TROTS att det bara är högst 1.5 m till rätt binge. OBEGRIPLIGT !!!

   

  Något annat man kan börja med är att rensa ut plast från köket som teflonpannor, plastredskap som slevar, stekspade, decilitermått och ersätta med något mer miljövänligt. Något vi valt att ha kvar i plast är plastflaskan till kolsyreapparaten eftersom vi dricker väldigt mycket kolsyrat vatten. Vi kommer dessutom snart att byta ut den mot en ny plastflaska eftersom den är hållbar i 1 år. Alternativet hade varit att köpa hem en massa kolsyrat vatten i petflaskor, jag vågar mig inte på att räkna ut hur många petflaskor det skulle bli under 1 år. Vill inte veta !!

   

  Sedan kan man ju börja med att byta ut olika matvaror till ekologiska- och Fair trade varor. Det viktigaste som man kan börja med är att byta ut kaffet, bananer och vindruvor. Där har vi ruskigt mycket olika sorters besprutning av gifter redan innan de skördas men det besprutas även efteråt med gifter så att de ska hålla sig fräscha tills de ligger i butiken. Det gäller även svensk potatis så har du möjlighet så köp kravmärkt potatis.

  I vår familj gör vi all mat från grunden, inga hel eller halvfabrikat så långt det går, vi köper dock krossade tomater och vita bönor i tomatsås i förpackning. Grönsaker och frukt efter säsong vilket blir billigast och miljövänligast.

  Man har helt enkelt inte råd att byta ut och köpa nya saker, allt på en gång, utan jag anser att man gör det eftersom. Då hinner hjärnan med också. För det tar tid att ställa om ingrodda vanor så att de nya vanorna blir just vanor. Mycket kan man hitta på second hand butiker, loppisar, tradera och blocket, till en billig peng dessutom. Plastslevar, plastvispar och plaststekspade kan man byta ut mot träslevar, metallvisp och rostfri stekspade med trähandtag. Plastlådor för matförvaring -> glas eller rostfri låda, plastbunkar för bak -> Porslinskål eller rostfri skål, osv. osv.

   

  I badrummet kan man börja med att köpa ekologiska, miljömärkta produkter allt eftersom det gamla tar slut.

  Här i Sverige märker vi inte av vattenbrist, men många andra länder på vår planet har inget alls. Många tänker inte på att det bara finns en viss mängd vatten på jorden, och bara för vi har turen att bo där det finns mycket av vattnet så ger det inte oss någon rättighet att slösa med det. Dessutom har vi länder, Sverige inräknat,, där det är självklart med att vattnet kommer när jag vrider på kranen, även en benägenhet att förgifta vattnet med allehanda kemikalier som kommer av alla de produkter som vi använder. Kemikalier som reningsverken inte har kapacitet att ta hand om, utan kemikalierna har en enkelbiljett rakt ut i våra hav.

  Så en av de första åtgärderna man kan göra är att inte slösa med vattnet, vare sig i duschen, i tvättmaskinen (tvätta endast full maskin och bara smutsiga kläder, ej smutsigt = vädring), i diskmaskinen (diska endast full maskin och med halva doseringen, disken blir ren ändå).

  När det gäller duschning så behöver man bara duscha varannan dag, inte varje dag. Tvål och vatten torkar ut huden och du behöver mer lotion. När du duschar varannan dag så räcker duschtvål, schampo mm. dubbelt så länge (pengar at tjäna !!) och utsläppen av kemikalier halveras på ett år. Många står på morgonen och försöker vakna i duschen (tjatar på min tonårsson med jämna mellanrum), men en dusch bör högst vara i 10 min., gärna mindre.

  Börjar man med detta i badrummet har man kommit en bra bit på vägen, tycker jag.

  Kram Maria

   

   

   

  Välkommen till min blogg !!

  Publicerad 2013-10-19 16:37:00 i Allmänt,

  Här på bloggen kommer jag att skriva om hur jag och min familj försöker vara klimatsmarta, miljösmarta och smarta i största allmänhet då det gäller hur vi kan förbättra vårat sätt att leva och påverka jordens framtid.
  Man kan inte förändra allt på en gång, men man kan alltid förändra i portioner till det bättre. Då känns det lättare att nå sina mål.
   
  Helt novis är jag dock inte, utan har läst på Karlstads Universitet:
  *  Klimat i förändring   7.5 hp.
  *  Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar   15 hp.
  *  Klimatförändringar och samhället   15 hp.
   
  samt en kurs på Umeå Universitet:
   
  Har dock mycket kvar att lära mig, tror nog att man aldrig blir riktigt fullärd heller och tur är det.
  Vad gör vi då redan nu i vår familj:
   
  *  Vi köper i stort sett alla kläder, möbler, köksporslin, inredningsdetaljer (som gardiner, dukar, prydnadssaker) från second handbutiker.
  *  Vi sopsorterar metall, glas, tidningar, plast, matavfall, papper, papperskartonger mm.
  *  Vi använder alltid lågenergilampor
  *  Vi bakar allt bröd, bullar och kakor
  *  Vi använder endast såpa när vi städar, maskindiskmedel- Såklart, handdiskmedel Yes
  *  Vi torkar vår tvätt inomhus eller ute på altanen när vädret tillåter.
  *  Vi handlar kläder på second handbutiker, tradera, blocket eller loppisar.
  *  Vi handlar möbler och annat husgeråd på second hand, tradera, blocket eller loppisar.
  *  Vi använder bilen så lite som möjligt, kanske 2- 3 gånger i veckan.
  *  Vi försöker släcka lampor i de rum vi inte vistas i.
  *  Vi försöker vara sparsamma med vatten.
  *  Vi har elavtal med 100% vattenkraft.
  *  Vi månadshandlar mat och kompletterar ibland med någon färsk grönsak, annars har vi frysta grönsaker i frysen.
  *  Vi använder 5 literspåsar flera gånger genom att diska ur dem.
  Ja, det var lite av vad vi gör för miljön,mer kommer i bloggen och för ordningensskull kommer det även lite fakta om vad som sker med vår planet.
   
   
   

  Om

  Min profilbild

  Lite om mig !!

  Jag som driver denna blogg heter Maria Jonsson Bor med min man och två tonårsbarn, R och E i en stad vid Västerbottens kust. Är närmare 50 än 40 år. I vår familj försöker vi tänka miljömedvetet och klimatsmart så gott det går och det är just det den här bloggen handlar om. Du kan läsa om hur vi väljer att leva, du får även tips och fakta, då och då. Glöm inte att du gärna får lämna en kommentar på det du läst. Alltid kul med kommentarer !!

   

  Senaste inläggen

  Kategorier

  Arkiv

  Länkar

  Prenumerera och dela

   
   
 • Maria Wetterstrand
 • Miljöaktuellt


 
 

RSS 2.0