Krångel med det mesta.........

 det får man lära sig leva med när man är pensionär. Det blir ju så när kroppen inte alltid lyder så snabbt och bra som man är van vid och ska man sedan lära sig handskas med datorer, mobiler, surfplattor, internet och en massa nytt tekniskt då är man inte längre varken lättlärd eller snabb. Dessutom glömmer man det mesta av allt nytt man proppar in.
Jag skulle berätta att vi idag har påbörjat ett jättejobb!!! Vi tänker göra en fin fotovägg av alla foton vi har på vår underbara familj. Vi började med att packa upp! En del glas hade gått sönder, men inte så farligt. Något foto har vi inte hittat, det är bara att leta vidare. Men att försöka få ihop mängder med olika ramar och storlekar till något som också ser bra ut --- DET var verkligen inte lätt. Vi började med att pussla, sedan åkte vi till ramaffären :)
Jag tog kort på hela den här jättehistorien, har inte lyckats få ut kortet på Facebook, bara på Insta och därifrån klarar inte jag att kopiera. Så ni får tänka er in i vårt just nu röriga vardagsrumsbord där vi i alla fall fått ihop 2 meter bilder. Och upptäckt att det fattas bilder på 16 människor i vår jättefamilj? Vad göra då? Tigga, böna och be om att få foton så klart :)
 
Men en bild kan jag i alla fall lägga ut efter att ha snott den från FB. Det är en av våra små familjer på skidsemester i Sälen. 
Ha det bra! Joy Gustavssons foto.
 

Tisdag den 30 januari 2010.

Hej du okände som skickade ett mess till mig angående dold skelning. Det var intressant även om jag inte vet vem du är. Jag fattar inte heller varför det inte går att kommentera direkt på bloggen? Hoppas att jag inte gjort något dolt fel...........
Skämt åtsido. Igår blev det ingen uppdatering p g a tidsbrist. Det är tufft att vara pensionär, hinner ingenting jämfört med förr. I alla fall var jag på sjukgymnastiken i går, på egen begäran, därför att jag ville ha en igångstart. Tyvärr var jag bara ledsen när jag åkte hem. Jag hade ju bokat tider och satte mig utanför och trodde att hen ville visa mig först. Så kom hen och sa: hade du tänkt vila dig till bättre flås? Inte hälsa, inget annat än det här. Så räckte hen fram mitt gamla schema som jag fick för några år sedan för hemträning? Inte roligt alls att bli behandlad på det sättet. Istället för push blev det omkullputt ):    
Så mycket trevligare på biblioteket. Töreboda måste ha Sveriges bästa bibliotek samt bästa personal! Det roliga är att de varit lika trevliga i alla 39 år jag varit besökare, trots att de bytts ut ett antal gånger (:
I söndags var den här lilla sötnöten hemma för första gången
Rebecca Stampe Stenlunds foto.
 
Jag tog egna bilder men eftersom jag är genialisk på teknik så lyckades jag behålla dem för mig själv (:
 
Så har vi tömt grovingången för att börja göra i ordning den till grovingång, vävkammare och klädkammare. Som vanligt så tror ju jag att hus har gummiväggar.......... Kan bara hoppas att vi klarar det och att vi får vara friska.
 
Den ena lilla familjen är på skidsemester och jag hoppas de har det väldigt bra. Den andra lilla familjen håller på med att skapa Sveriges vackraste hem, det kommer att bli väldigt bra. Övriga familjemedlemmar fördelar sig mellan Malmö, Visby, Arbrå, Kanarieöarna, Mariestad och Gullspång och så vitt jag vet har alla det bra just nu.
Ha en bra dag!
 
 

Fredagen den 26 januari 2018

hölls en underbart vacker minnesstund för Jenny Alvin. En timme med vacker musik, sång och tacktal till henne som varit en av de absolut bästa journalister jag någonsin träffat och en lokalredaktör som alltid hade Törebodas bästa för ögonen! Min mormor sa alltid: det är de bästa som går först och ofta har hon rätt.
Bildresultat för jenny allvin
Så här minns vi Jenny fast med penna och block i handen. Tack för att vi fått vara med dig en tid, vi kommer nog alltid att sakna dig.
Så gårdagen var en dag att minnas trots att det var räkningsdags och sådant trivialt tråkigt måste. Lite roliga samtal med Josse, facetime med Cajsastina och Millie det höjer vardagen skyhögt!
Igår fick jag ett sms från Kanarieöarna där någon talade om att ...... älskar mig! Tro mig! Jag blev verkligen så glad!
Så visst har jag mycket kvar att vara glad för och jag skall också försöka vara det. Men jag saknar tiden där jag var med........

Som synes så har jag varit hos optiker idag..........

Mina glasögon fungerar inte efter operationen och nu var det dags att prova in nya. Då upptäcktes plötsligt att jag har en dold skelning! (aldrig hört talas om detta) och att det kan korrigeras via speciella prismaglasögon. Att det dessutom är ärftligt! Och det förklarar ju en del eftersom både min bror och två kusiner skelar synligt. I vilket fall som helst så har remiss gått till en specialistsjuksköterska som ska mäta mina ögon med speciella instrument innan man prova ut prismaglasögon. Uppenbart bestod jag av en massa dolda fel när jag föddes, men det är ju egentligen bara det dåliga immunförsvaret som jag lidit av så det vore synd att klaga!
 

Skelning

Skelning är ett tillstånd som minskar samarbetet mellan två ögon och orsakar besvär vid visuellt arbete framförallt på nära håll. Symptomen skelning kan vara ögonvärk, värk i pannan, dubbelseende, rinnande ögon, spänningar i käken, nackbesvär och diffusa rubbningar i synskärpan.

Skelning indelas i två huvudgrupper beroende på ögats avvikelse och felställning:

skelning1) Konstant skelning (manifest)
Skelningen syns i de flesta av fallen vid ögonkontakt. Patienter med manifest skelning använder ett öga i taget eller enbart det icke skelande öga. Den här typen av skelning upptäcks oftast tidigt av barnets föräldrar. Obehandlad manifest skelning kan orsaka permanent synnedsättning (amblyopi). För att undvika detta måste man starta behandlingen så tidigt som möjligt. I de flesta fall kan synskärpan räddas om patienten får rätt vård före 8 års ålder. Manifest skelning kallas även för "tropi" i den medicinska terminologin. 

2) Dold skelning (icke manifest)
Skelning som oftast inte syns och det är i de flesta fall svårt för patienten att själv upptäcka den. Den här typen av skelning orsakar inte permanent synnedsättning men ofta synbesvär och huvudvärk. Dolda skelningar upptäckts oftast när patienten söker hjälp hos optiker eller ögonläkare p.g.a. ögonsymptom. Dold skelning behandlas genom träning, speciella skelningsglasögon (prismaglas) och i vissa fall med operation av ögonmuskel. De flesta patienter med dold skelning blir besvärsfria med prismaglasögon. Dolda skelningar kallas för "fori" i den medicinska terminologin. 

Både manifest och dold skelning (tropi/fori) delas in i olika typer beroende på vilket håll man skelar. En patient som skelar inåt har en inåtskelning som benämns "eso" skelning, Esofori eller esotropi (dold eller manifest)

Patienter som skelar utåt har en utåtskelning som benämns "exo" skelning. Exofori eller exotropi (dold eller manifest). Slutligen så finns även höjdskelning det vill säga att patienten skelar uppåt eller nedåt.

Orsaker
Skelningen kan vara dels ärftlig (60% till 65% av fallen) eller förvärvad p.g.a. ögonsjukdomar eller tillstånd som gör att ögonen inte kan samarbeta med varandra. Kända orsaker till skelning är avvikelser i ögats muskulära anatomi eller fel på innervationen till en eller flera ögonmuskler. I vissa fall så hittar man inte någon orsak till skelningen.
Ibland debuterar skelningen till följd av andra sjukdomar i ögat eller kroppen i övrigt.


Torsdag den 24 januari 2018

Idag fyller våran Atti 40 år och vi har tappat bort hennes senaste adress........... Egon, som inte tappat varken e-post eller facebook, skall försöka få tag på henne via Harald.
En underlig grej idag: när jag skulle logga in här så blev jag nekad av Blogg.se. Åtkomst nekad p g a att jag inte har rätt till den bloggen var vad de upplyste om. Lite skakad blev och tänkte att någon kanske kapat den? Men varför? En gammal gummas dagnoteringar som inte innehåller några kontonummer eller annat viktigt?
Nu är det fix i alla fall, det måste ha varit deras egen sida som krånglade.
Idag åker Roger och Liz till Gran Canaria, hoppas deras semester blir bra! Gittan o Per kommer hem på lördag och då får hon kontakta sjukvården i Sverige och få sin arm omsedd. 
För övrigt känns det mesta ok. Mycket tjafs hemma som vanligt, men vi får skylla på demens eller annat skäl typ gamla tjurskallar eller eller eller.......
En sak som är väldigt rolig är att jag har kontakt med två av mina barns dagmammor! Den ena, Gun, var Rogers högt älskade dagmamma och de håller kontakt via fb. Jag har också kontakt med henne och vi skall åka dit och fika endera dagen. Den andra, Daisy, var inte bara mina äldsta döttrars fina och bra dagmamma, hon blev också en av mina bästa och tryggaste vänner- och vi har ff en jättefin kontakt även om det ibland gått flera år mellan varven.
 
Gun Bloms foto.
 
Här är det två superfina människor som betytt mycket för mig och min son. Gun o Göran utanför en av svampstugorna i Norrkvarn.
 
Daisy Lindbergs foto.
 
Och Daisy Lindberg, en av mina bästa vänner genom många år! Hon frågar alltid efter mina flickor trots att det är ca 37 år sedan de var hos henne!

Fortsätter lite till..........

I min stora härliga familj finns det självklart svårigheter, tråkiga händelser och stunder så som hos andra familjer. En stor stor sorg drabbades vi av 2015 när vi förlorade våran Love när han bara var drygt fyra månader.
Hanna Erikssons foto.
 
Jag har inte några bilder på honom men har tagit denna från hans fina mammas facebokkonto. 
Storasyster Signe har alltså få gå igenom mycket trots sin unga ålder, men i maj 2018 ska Signe och Love få en lillebror. Gissa om vi är glada?
Hanna Erikssons foto.
Signe, när hon är gipsad för benbrott, jag tror det faktiskt är ett år sedan ungefär. Det är svårt med tiden, den går så in i bomben fort. Men nu får det vara bra för idag, ha en trevlig kväll!
 
 

På knakande ben håller jag långsamt på att.............

resa mig upp igen. För vilken gång i livet är oräkneligt.
Idag har jag haft kontakt med Capio, ögonkliniken i Örebro. Men höger öga är inte tillräckligt moget för operation så jag får finna mig i att justera med glasögon. Stor kostnad när man vet att man måste byta igen om ca ett år.
Men är ju solklart glad att jag ser bättre!
Fortsätter att berätta om året som gått även om jag råkar halka in på det nya året lite grand.
Roger, som är nyförlovad med våran kära Lizettie, (här på bild från i julas) tillsammans med Alexander (Lizetties son) och Maja (Rogers dotter), far till Gran Canaria på söndag. Jag hoppas verkligen de får en underbar semester till skillnad mot min kära Gittan som bröt armen första veckan på samma öar och inte kunnat utnyttja som och värme särskilt mycket.
Roger Berglunds foto.Jag återkommer med nya rapporter!

Guldbaggegalan 2018!

En sevärd upplevelse. Väldigt stark #metoo- demonstration som verkligen kändes stor och ännu större med just ett steg framåt, ett steg in i en jämlik framtid. Men det var inte det enda. Hela galan kändes som om den vänt blad, från intetsägande prisande av dåliga filmer, typ Fyra nyanser brunt, och hyllande av sig själva och sin krets till ett seriöst val av filmer, ett seriöst presenterande och framförallt en superbra programledare: Petra Mede! Hon har precis den typen av humor som jag verkligen gillar, knivskarpa repliker sagda med en glimt i ögat. 
Av filmerna som vann har jag faktiskt inte sett någon. Dels p g a att vi liksom bor utanför bio-områden, vi har haft ca 4 mil tor till en biograf och då blir det liksom inte lätt som en plätt att gå på bio. Men vi ska bättra oss för minst tre av vinnarfilmerna vill jag verkligen se; speciellt Sameblod.
Idag gick vår yngsta ut med tillkännagivandet att hon sagt upp sig och skall börja ett nytt jobb. Efter snart 11 år på Ur&Penn ska hon börja på Sörmlands Nyheters företagsredaktion. (Hoppas jag säger rätt nu, annars blir det inte nådigt). Att döma av de många grattisrop och lyckosparkar hon fått i sociala medier så har hon tydligen dragit en vinstlott. Och som förälder kan jag bara hurra och tycka att nu kanske hon får en riktig möjlighet att utveckla sig själv och dra nytta av sin egen personlighet. Grattis Joy! Du kommer att stortrivas!
Vad gäller övriga älskade familjemedlemmar så har jag ju nämt de allra viktigaste händelserna, nämligen nyfödda. Men nu ska jag fortsätta presentera nyheter.
En stor nyhet, väntad i 18 år:
Anneli Svärds foto.
 
Annelie och Micke gifte sig i somras. Med endast sin egen kärnfamilj på plats och det kan man tycka räcker eftersom de är många, nära och kära! Grattis till er som alltid varit som sammanlänkade, nu är ni det även enligt lagen. Lycka till behöver jag knappt säga, vi har ju som sagt 18 års erfarenhet av deras relation!
 
Det tråkiga med min stationära dator är att det inte finns några moijis, det är svårt att få fram känslor utan bilder!
 

Såg ett härligt recept idag som jag måste prova i veckan.

 

Linsgryta med koriander, gräslök & lime – 4 port

 • 2 gul hackad lök
 • 15 cm ingefära – skala & hacka
 • 6 klyftor vitlök – hacka
 • 3 morötter – hackade
 • 75 gram smör
 • 2 msk rapsolja
 • 1,5 msk Garam Masla
 • 1 burk krossade tomater
 • 3 dl röda linser
 • 0,5 liter vatten
 • salt

Till servering

 • tortillabröd
 • gräslök
 • koriander
 • lime
 • creme fraiche

Gör såhär:

Skala och hacka enligt ovan.

Smält smöret och tillsätt oljan i en stor kastrull. Stek alla grönsaker mjuka i ca 15 minuter, låg värme.

Tillsätt garam masala och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt krossade tomater och låt koka på svag värme, i ca 20 minuter. Glöm inte att röra om.

Efter det att grytan liksom har kokat in och fått smak tillsätter man linserna. Plus hälften av vattnet. Här är det viktigt att man inte låter linserna koka för länge det blir så mosigt och trist då. Koka ganska kraftigt i ca 6 minuter. Smaka av om de är klara annars tillsätt mer vatten och fortsätt koka tills de är klara.

Salta rikligt och klart! Hacka gräslöken och strö över grytan. Hacka koriandern, lägg i en skål bredvid.  Skär lime i klyftor. Servera detta tillsammans med tortillabröd, vi brukar skära dem i trekanter och äter dem mer som ett fuskigt naanbröd. Om man vill så kan man steka brödet i smör ett par minuter.

 

Måndagen den 22 januari 2018

Strålande sol, 1 + och blå himmel. Camilla ringde just och sa att jag fick träna på sjukgymnastiken 2 v om jag ville! OM! Jag vill!!! Måste också få visa bilden som vann Prima fotos fototävling. Jag tycker den är underbar, för att inte tala om det underbara barnet! Inte så underligt att jag är stolt över min familj.
Prima Fotos foto.
 
Facetimade i morse med en annan liten underbar familjemedlem, gulliganen CajsaStina. Josefine och jag hoppas på att få se de här ljuvliga små liven tillsammans med övriga härliga barn i familjen, gärna på ett dop eller så!

[[[[{{[

 

2018..........

Ett helt nytt oskrivet blad, nya förhoppningar, nya glädjeämnen.
Idag fyller Roger år, stort grattis till honom. Han har varit här och vi åt favoritmiddag-lutfisk- ihop, gott som vanligt. För övrigt så har ju mycket hänt sedan i april 2017. Vi hade tex en helt underbar resa till Grekland maj-juni, helt oförglömlig och min första flygresa, som jag tyckte var verkligen rolig!
Så fick vi en ny familjemedlem 20 juli, Jouline Tapper! Hjärtinnerligen välkommen till världen och till världens härligaste familj.
Julen firade vi tillsammans med Roger, Lizettie, Alexander, Rasmus, Maja, Robert, Josefine och CajsaStina! Helt underbart.
Året avslutades hos bästa vännerna, jättemysigt som vanligt.
Och starten blev bra, riktigt bra. 2 januari 2018 föddes Todd Stenlund, son till våran älskade Rebecca och hennes sambo Håkan. Än en gång hjärtinnerligen välkommen till världen och till vår familj!

RSS 2.0